Verhalen van Gedetacheerden

Werkreturn heeft verschillende mensen aan werk kunnen helpen.
Hieronder een korte voorstelronde van enkele van onze gedetacheerden.

Muna werkt in Naaiatelier Van der Lelie

Muna op haar werkplaats in Leiden

Ik ben Muna en woon sinds vier jaar met mijn man en drie kinderen in Den Haag.

Oorspronkelijk kom ik uit Syrië, waar ik werkte in de administratie en thuis veel gebruik maakte van de naaimachine. Door de taalbarrière kon ik niet meer in mijn vorige functie aan de slag, dus ben ik op zoek gegaan naar nieuw werk.

Via Werkreturn ben ik bij naaiatelier Van Der Lelie terecht gekomen, waar ik met verschillende nationaliteiten aan het werk ben. Er werken mensen met afkomst uit Syrië, Turkije, Afghanistan en uiteraard Nederland. De Nederlandse taal vind ik lastig, maar doordat we op werk allemaal Nederlands met elkaar praten, maak ik de taal snel eigen.

Doordat Werkreturn een Syrische recruiter in dienst heeft, durf ik sneller op hem af te stappen en advies te vragen. Hij staat dichter bij mijn cultuur en het is fijn om soms mijn vragen in het Arabisch te stellen.


Steven werkt fulltime bij AW Mense Groen

Ik ben Steven, vader van twee dochters van 25 en een zoon van 18.

Ik werk als Hovenier bij AW Mense Groen en hier houd ik mij bezig met de onderhoud van het groen in de gemeentes. Ik leer steeds meer flora en fauna kennen. en het is fijn om aan mijn conditie te werken. Ik haal veel voldoening uit het resultaat aan het eind van de dag. Daarnaast is het bemoedigend om complimenten van bewoners en gemeentes te krijgen.

Ik ervaar het contact met Werkreturn als uitstekend. Het is erg prettig om altijd naar de recruiters of de jobcoach af te kunnen stappen. Ze luisteren echt naar je en proberen je verder te helpen.


Als groep aan de slag bij Balvert Betonstaal in Nieuwkoop

De Balvert mannen met Maher van Werkreturn op de voorgrond

Wij zijn (v.l.n.r.) Filmon, Bereket, Hussien, Maesho en Semere! Wij werken bij Balvert in Nieuwkoop en hebben het hier naar ons zin.

De Gemeente heeft ons enorm geholpen bij het zoeken van werk en Werkreturn neemt nu de begeleiding van hen over. Doordat Werkreturn een Syrische jobcoach heeft, merken wij dat we onze vragen durven te stellen en iemand met dezelfde cultuur hebben waar wij bij terecht kunnen.

De Nederlandse manier van werken is anders dan in Eritrea en dat was in het begin wel wennen. Fietsend naar werk, vroeg opstaan en op vaste tijden eten hoort echt bij de Nederlandse cultuur.

Waar wij nog tegenaan lopen is dat onze Nederlandse taal niet goed genoeg is om ons VCA diploma te halen. We hopen dat de cursus binnenkort in het Tigrinya wordt gegeven, want zodra wij ons VCA hebben gehaald kunnen wij op verschillende projecten van Balvert worden gezet.


Syrische kleermaker weer aan het werk

Dozvan aan het werk

Ik ben Dozvan, een Koerdische man afkomstig uit Syrië. Ik werk al 16 jaar als klerenmaker, heb in Syrië en Turkije gewerkt en nu in Nederland bij Gordijnenatelier Van der Lelie in Leiden.

Gordijnen worden hier op een andere manier gemaakt dan ik gewend ben en daardoor blijf ik leren. Op tijd komen en met verschillende nationaliteiten werken vond ik aan het begin moeilijk, maar bij Van der Lelie heeft iedereen respect en geduld voor elkaar.

Werkreturn was voor mij een brug tussen de Nederlandse burgers en statushouders, aangezien een van de recruiters Arabisch spreekt en mij daardoor alles duidelijk kon uitleggen.

De begeleiding die ik vanuit Werkreturn krijg is erg fijn: zij hebben werk gevonden dat bij mijn ervaring past en ik kan alle vragen stellen die ik heb.